Gotlandsfårskinn

Svenskberedda pläd- och pälskinn

Skinnbedömning= årets resultat

Och så ÄNTLIGEN kom de bruna påsarna från Tranås Skinnberedning. De är efterlängtade. Det är en sådan speciell känsla att plocka upp det ena skinnet efter det andra. Kolla pälsen efter glans, färg och lockar. Se hur skinnsidan ser ut. Även den har ju betydelse om man skall sy fällar, vantar mössor mm. Jag poängsätter mina skinn efter en hemmasnickrad modell. Varje skinn är ID märkt så att jag kan se vilket lamm det var och sedan har jag möjlighet att kolla härstamningen bakåt. Snacka om spårbarhet! Av mina sju tackor som jag köpte 2009 så härstammar ca 75% av mina djur idag från endast en av dessa tackor. Hennes avkommor har gett bra poäng på mönstringar och i skinnbedömningarna men också naturligtvis friska och starka djur.  

/dsc_0109.jpg

Jag skall erkänna att jag var lite nervös inför årets uppackning. Att det var snålt med bete i somras på grund av torka och att lammen hade låga slaktvikter gjorde att jag darrade lite vid öppnandet av påsarna. Tack och lov så var både glansen och lockarna där. Att lammskinnen överlag är små får jag ta.

För att få lite koll så sätter jag en liten lapp på varje skinn med ID-nummer, vilken typ av klippning, lamm eller tackskinn, bredd och längd, färg, lockstorlek och pris. Sedan fotar jag skinn och lapp för att om någon är intresserad kunna bifoga bilderna i ett mail. 

 

21 Feb 2017